Zákeřná borelióza

Autor článku: Dopisovatel, pro číslo 10/2011, vloženo dne 13.05.2011

[Stálý odkaz na článek]

Asi každý z vás již slyšel něco o nemoci zvané lymská borelióza. Kdo se s ní ovšem přímo nesetkal, tak většinou netuší, jaké následky pro člověka toto onemocnění může mít. Požádali jsme místopředsedu občanského sdružení Borelioza CZ pana Ing. Petra Dymáčka, Ph.D. o krátké přiblížení hlavních problémů diagnostiky, léčby a následků této nemoci.

Pane Dymáčku, o borelióze toho osobně mnoho nevím. Před tím, než jsem se s vámi setkal, tak jsem ji považoval za běžné onemocnění srovnatelné např. s angínou, které se snadno vyléčí krátkou kúrou antibiotik…
Bohužel tento váš názor sdílí mnoho lidí, často i lékařů, proto jsme v roce 2009 založili občanské sdružení, které má za jeden z hlavních cílů informovat o nejnovějších metodách diagnostiky a léčby této zákeřné choroby.

Říkáte zákeřné, opravdu je tak nebezpečná a proč?
Problémů je několik. Tím prvním je zanedbání nebo přehlédnutí té první fáze nákazy, kdy je ještě možné nemoc léčit poměrně snadno. Potom nedokonalá diagnostika boreliózy. Lékaři hledají obvykle v krvi protilátky, ale ty se u každého člověka můžou tvořit jinak, podle toho jakou má imunitu. Často také posílají na lumbální punkci, která ovšem boreliózu vůbec odhalit nemusí, natož vyloučit, jak se mnoho lidí domnívá. I když se diagnóza podaří, při léčbě se často vychází z postupů, které boreliózu v těle zcela nevymýtí a po několika letech pacienti přecházejí do chronicity a jejich potíže si s touto nemocí již nikdo nespojuje. Pacienti jsou poté odesíláni na neurologii, revmatologii, kardiologii, psychiatrii, přestože příčinou je často špatně léčená, případně vůbec neodhalená infekce - borelióza. Rozšířenost boreliózy v populaci je mnohonásobná oproti oficiálním statistikám.
Jak tedy mohu zjistit, že vlastně trpím touto nemocí? Borelióza se velmi často zpočátku projevuje zcela nenápadně, plíživě, pacient začne mít po letech oslabenou imunitu, mohou ho bolet klouby a svaly, pociťuje pálení kůže, brnění končetin, poruchy srdečního rytmu, stěhovavé potíže a chronické záněty, začne trpět na úzkosti, závratě atd. Projevů je opravdu mnoho, mohou se střídat a je mylné se domnívat, že pokud nemáte po kousnutí klíštěte nebo bodavého hmyzu skvrnu, horečku či bolavé klouby, tak boreliózu mít nemůžete. Je málo skutečných odborníků, kteří si dokážou spojit různé příznaky choroby dohromady a odhalí skutečnou příčinu vaší nemoci. Lékaři se řídí zpravidla jen testy, místo aby naslouchali a spojili si problémy, které pacient udává. Typickým, ale upozorňuji jen zhruba v 50-60% případů objevujícím se projevem, je tzv. erythema migrans (EM). Je to kožní projev boreliózy projevující se červenou skvrnou, zpravidla výrazně ohraničenou, často i s blednoucím středem, který se může objevit několik dní po přisátí klíštěte, ale i několik měsíců poté. Nemusí být ani na stejném místě, jako bylo štípnutí. Je velmi tristní, když lékař pacientovi s EM nezahájí okamžitě léčbu antibiotiky a čeká na odběry krve. Mezitím se nemoc v těle pomalu šíří a pozdější léčba už může být velmi obtížná.

Jak je to tedy s léčbou? Pokud se nemoc odhalí hned v začátku, například tím, že se několik dní až týdnů po vytažení klíštěte objeví erytém nebo chřipkovité příznaky nemoci, je velká šance na vyléčení. Je ale nutné bezodkladně nasadit poměrně agresivní léčbu velkými dávkami antibiotik tak, aby byly všechny borelie zničené. Jinak hrozí jen krátkodobá úleva a časem může nemoc přejít do chronického stadia. Pak je už velmi obtížně léčitelná a lékaři si často neví rady. Zoufalí nemocní se pak často odvracejí od klasické medicíny a hledají pomoc u různých léčitelů a zázračných přípravků, zatímco infekce se v jejich těle dál šíří a postupně je devastuje.

Pane Dymáčku, abych řekl pravdu, trochu mě vaše povídání děsí… To se Vám nedivím, bohužel jedno klíště může člověku otočit život naruby. Na našem webu www.borelioza.cz není prakticky den, kdy by se na něm neobjevil, jak my říkáme „nováček“, který byl od počátku špatně léčen, případně jeho nemoc nebyla vůbec odhalena a nyní v chronické fázi mu z lékařů prakticky nikdo nepomůže, jeho příznaky bagatelizují a často, bohužel i psychosomatizují a odesílají k psychiatrům, místo toho, aby udělali vše pro odhalení příčiny a pacienta řádně léčili. Na jaře loňského roku se nám podařilo oslovit Ministerstvo zdravotnictví a otevřít otázku boreliózy na „vyšších místech“, apelovali jsme na české infektology, kteří poté začali připravovat nové doporučené postupy pro léčbu boreliózy. Bohužel, nejsou o nic lepší než ty minulé, naopak. Nabízeli jsme jako sdružení pacientů infektologům spolupráci, ale nebylo nám umožněno ani do připravovaného materiálu nahlédnout. Bojíme se, že pacienti budou ještě v horší situaci než dřív. Naše sdružení spolupracuje s podobně zaměřenými sdruženími v mnoha dalších státech EU, jako např. Německo, Polsko, Slovinsko, kde jsou v této oblasti mnohem dále před námi.

Co bych měl tedy udělat pro to, abych se nenakazil? Když se budu dobře chránit před každým vstupem do lesa, používat repelent, po návštěvě lesa se prohlížet, zda na sobě nemám klíště, mohu infikování zamezit?
Zamezit ne, ale snížit určitě. Bohužel v posledních letech se nám hlásí i lidé, kteří vylučují infikování klíštětem a typická skvrna provázející boreliózu se jim objevila po štípnutí hmyzem. Navíc klíšťata se čím dál častěji objevují i na zahradách, v městských parcích a ve vyšších nadmořských výškách. Ještě bych doplnil, že klíšťata mimo boreliózy bohužel přenášejí řadu dalších patogenů, mimo všeobecně známé virové klíšťové encefalitidy i ehrlichie, babesie, bartonelly a několik dalších, které vyvolávají podobná onemocnění jako borelióza. Příčina neobvykle těžkých průběhů boreliózy může být i několik infekcí najednou. Lékaři tyto infekce zpravidla nehledají, a běžný obvodní lékař je často vůbec nezná. Uvědomte si, že klíště předtím sálo na nějakém zvířeti a z něj mohlo získat tyto nemoci, které na vás snadno může přenášet.
Když na sobě naleznu přisáté klíště, jak bych měl postupovat? Nejprve je dobré klíště dezinfikovat např. jódovou tinkturou, poté vyviklat a po vytažení ránu opět řádně vydezinfikovat. Existuje i možnost poslat klíště do speciální laboratoře kde s téměř 100% jistotou zjistí, zda bylo či nebylo nakaženo boreliemi nebo dalšími patogeny. Čím kratší dobu je klíště přisáté, tím menší je pravděpodobnost přenosu nějaké nákazy. Dobré je si datum infikování (vytažení klíštěte) poznačit v kalendáři a při nezvyklých projevech v řádech, dnů, týdnů či měsíců, okamžitě vyhledat lékaře.
Poslední otázka: Jak bych se měl zachovat, když mám podezření na boreliózu? Rozhodně v prvé řadě vyhledat lékaře. Pokud by šlo o čerstvé nakažení, tedy skvrnu po klíštěti, pak by Vám měl ihned nasadit vhodná antibiotika. I když skvrna zmizí, je nutné brát je dostatečně dlouhou dobu, nejméně 4 a víc týdnů! Pokud už máte zdravotní obtíže delší dobu a podezíráte boreliózu, opět byste měl vyhledat lékaře, probrat s ním anamnézu a příznaky a požádat ho o kvalitní testy v dobré laboratoři. Není totiž výjimkou, že v jedné laboratoři vám vyjdou výsledky pozitivní a v druhé negativní. Když se Vaše podezření potvrdí, měl byste hledat lékaře, který má s touto nemocí zkušenosti a věnuje se pacientům s porozuměním, ne takového, který Vám podá krabičku antibiotik a tím bude mít celou věc za vyřízenou. Můžete se také obrátit s dotazem na web borelioza.cz, kde jsou lidé, kteří touto nemocí trpí mnoho let a dokážou často velmi kvalifikovaně poradit a nasměrovat. Najdete tam i mnoho odborných materiálů přeložených z angličtiny a němčiny, které můžete ukázat svému lékaři a požádat ho, aby Vás léčil těmito nejmodernějšími metodami.


Všechny články z tohoto čísla (10/2011):

Rubrika: Zpravodajství
19. ročník festivalu pro židovskou čtvrť
Aktuální provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 16. - 22. 5. 2011
Aktuální provozní doba pro veřejnost - Městské lázně Boskovice 23. - 29. 5. 2011
Američtí filmaři mají zájem natáčet na jižní Moravě
Biopotraviny na pedáku
Boskovická mateřinka zazářila v Nymburku
Cyklotrasy i v rámci pozemkových úprav
Členové rady projednali se zákonodárci z regionu aktuální problémy kraje
Další slevy pro držitele Senior pasů
Den matek v Boskovicích
Do brněnské ZOO se v sobotu můžete podívat zdarma
Hradní jarmark na Svojanově
Isarno letos bez turistů
Jihomoravský kraj nechce rušení policejních stanic, poskytl první letošní dar Policii ČR
Jihomoravský kraj se představil v Římě
Koupaliště letos novinkami nepřekvapí
Krajská rada schválila postup JMK při přípravě na čerpání fondů EU po roce 2013
Kyjovskou nemocnici čeká zateplování budov a rekonstrukce
Limity se zatim zvysovat nebudou - Protest obcanu prinesl ovoce
Motýlek změnil působiště
Muzejní noc v Boskovicích
Na středních školách opět přijímačky
Nejstarší dům v Knínicích zachrání
Nemocnice Blansko chystá novinku, vyšetření krevní skupiny
Nežij vteřinou 2011
Nota slavila v sokolovně
Pivovarské dny na staré radnici 2011 * 12. ročník
Podpora vinařům a vinohradníkům
Poslední léto bez vody?
Pozvánka na výstavu IRIS 2011
Privatizace nakonec s původní cenou
Profesor Antonín Dyk
Přijetí hejtmana Haška u papeže Benedikta XVI.
Rostoucí a vonící krása – pozvánka na Den otevřených dveří v Arboretu Křtiny
Ředitelé muzeí a galerií z Dolního Rakouska v Brně
Seminář o výrobě sýrů a kysaných mléčných výrobků
Sladký život s Českým rozhlasem Brno a jeho novinami
Slavnostní předání 50 000. Senior pasu
Sokol a obec na ostří nože
Společnost SODATSW vyhlásila soutěž o nejlepší školní projekt vytvořený pomocí IT
Spolupráce s Dolním Rakouskem v oblasti zdravotní péče bude pokračovat
Školu povede Pavel Vlach
Tatra v Brně představila kompletní řadu vozidel pro hasiče a armádu
Úřad v Pohořelicích získal v Jihomoravském kraji nejvíce peněz z evropských fondů
Velorexy v Boskovicích
Westernové městečko: přípravy na sezónu finišují
ZAHÁJENÍ VÝSTAVY A KULTURNĚ-DIVADELNÍHO PROJEKTU DIVADLO ŽIJE!
Zahrádkářská poradna

Rubrika: Kultura
Absolónovy fotografie v muzeu
Dechové orchestry na náměstích a na zámku
Expozice obrazů Zdeňka Buriana
Festival Boskovice na gymnáziu
Galerie Otakara Kubína Boskovice MILAN NOVOTNÝ - výstava
Koncert a slavnostní prezentace nového CD klavíristy Michala Maška v Centru Bohuslava Martinů v Poli
Muzejní noc rozezní flétny
Muzejní noc v Boskovicích
MUZEUM BLANSKO - program kulturních akcí v červnu 2011
Premiéra kabaretu na jedničku
Svátek dechovek v Letovicích
Večer pantomimy v Centru B. Martinů v Poličce
Večer v Moravské galerii v Brně
Večernoje Bozako
Vernisáž výstavy DIVADLO ŽIJE v Centru Bohuslava Martinů v Poličce v sobotu 14. 5. 2011
Vybrali jsme pro vás
Výstava obrazů a tapisérií

Rubrika: Sport
1.liga v Boskovicích
Blansko má zachránit Kugler
Boskovice využily přesilovku
Dobrý pocit a koma
Extraligová Svitávka znovu druhá
Husovská vede tabulky
Koupý i přes porážku spokojený
Kovářovi se splnil sen
Letní fotbalový kemp pro děti
Obsazení rozhodčích OFS Blansko - 22. kolo + 29. kolo IV. třídy
Obsazení rozhodčích OFS Blansko - 23. kolo + dohrávky
OKRESNÍ BĚŽECKÁ LIGA 2011 - SERIÁL BĚHŮ DO VRCHU
Pod dohledem legendy
Ráječko bez bodu
Sportovní akce roku
Svitávka čtvrtá
Utkání různých poločasů
V derby se body dělily
Vítězem opět Daniel Orálek
Výsledky 21. kola fotbalových soutěží OFS Blansko
Vysoká výhra fotbalistek
Vzpěrači mají čtyři medaile
Zahálka a Kamenický mistry
ŽIJEME LONDÝNEM: OLYMPIJSKÁ KAMPAŇ STARTUJE V BRNĚ

Rubrika: Představujeme
Hrady a zámky s Janem Celtou

Rubrika: Černá kronika
Policie INFORMUJE

Rubrika: Napsali nám
Čarodějnice v Cetkovicích
Den země - Velikonoce svátky jara
Chvíle radosti
Léčivá ruina
NEJLEPŠÍ „RUŠTINÁŘI“ V KRAJI JSOU Z BOSKOVIC !
Víte, že ... Boskovice městem sportu
Víte, že ... Byty za babku podruhé
Zákeřná borelióza